Кафедральний науково-методичний семінар «Сучасні підходи у викладанні іноземної мови в умовах війни в Україні»

 

8 березня 2023 відбувся науково-методичний семінар «Сучасні підходи у викладанні іноземної мови в умовах війни в Україні».

Першим питанням для обговорення були методи та прийоми викладання іноземної мови. Особливої актуальності набули інновації з початком широкомасштабної війни, розв’язаної російською федерацією на території України, коли стало життєво необхідним приймати швидкі, нестандартні, по суті – інноваційні рішення. Викладання іноземної мови в умовах воєнного стану характеризується інтенсивним пошуком нових підходів до навчання, інноваційних форм організації освітнього процесу, ефективних педагогічних та інформаційних технологій. Варто зазначити, що в цей складний час керівництво нашого ВУЗу і самі викладачі стали більш активно вести пошук шляхів вирішення проблем в організації навчання здобувачів освіти. У нашому університеті широко впроваджуються і застосовуються комп’ютерні та інтернет-технології  у навчальний процес, які представляють собою не тільки сучасні технічні засоби, а й нові підходи до процесу навчання. Один з основних підходів – це виокремлення синхронного і асинхронного навчання. Синхронне навчання відбувається в режимі реального часу (наприклад, «живий» онлайн-клас з викладачем і студентами), тоді як асинхронне навчання може виконуватися студентами в будь-який час з використанням сайту дистанційного навчання ПНУ.

Наступним для обговорення були методичні підходи та структура наповнення сторінки сайту дистанційної освіти навчально-методичним забезпеченням з іноземної мови. З цього питання виступив запрошений гість на семінар Івасюк І.Я., к.фіз.-мат.н., доцент, директор Центру дистанційного навчання та моніторингу освітньої діяльності, який розповів про те, як технічно правильно застосовувати ресурси дистанційного навчання, в якій послідовності наповнювати курси, вказав на технічні помилки та недоліки викладачів. Викладачі мали змогу практично відпрацювати навики. Також Івасюк І.Я. розповів про перспективи застосування сайту дистанційної освіти, зважаючи на очікуване оновлення та нововведення у роботі сайту. На жаль, обмеження у часі роботи науково-методичного семінару не дало змоги у повній мірі отримати відповіді на всі запитання, тому колегіально було прийнято рішення про проведення воркшопу щодо подальшого застосування технологій дистанційного навчання.